Fitch Ratings потвърди кредитния рейтинг на България

11:22, 04 юни 16 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Международната рейтинговата агенция Fitch Ratings потвърди оценката си за България - “BBB-/BBB”, съответно в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива. Потвърдени са и таванът за рейтинг на страната ‘ВВВ+', както и краткосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута ‘F3', съобщават от Министерството на финансите.

Въпреки това от агенцията отбелязват, че страната изпитва структурни предизвикателства в повишаването на дългосрочния потенциален растеж и подобряването на Брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението до нива близки на страните със същия или с по-висок кредитен рейтинг. Растежът се забавя и от структурните слабости на трудовия пазар и слабото нарастване на продуктивността.

Според Fitch потенциалният икономически растеж може да достигне 2.5% през 2017-2018 г. Прогнозата на рейтинговата агенция е брутният вътрешен продукт (БВП) да нарасне с 2,1% през 2016г. след повишаване с 3% през миналата година.

„Забавянето отразява очакванията за свиване на инвестициите през тази година, което съответства с приключването на финансирането на проекти от фондове на ЕС, отнасящи се за периода 2007-2013 година”, отчитат от ведомството. От положителна страна се предвижда повишаване на потреблението на домакинствата.

В шестмесечния си доклад американската финансова институция посочи рискът, който представлява евентуална нова държавна помощ за банковия сектор. Нови парламентарни избори през есента са малко вероятни заради оттеглянето на АБВ от управляващата коалиция, сочи още проучването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама