БСП започва вътрешнопартиен референдум с 2 въпроса за избор на кандидат-президент

12:52, 04 юни 16 / Политика 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След разгорещени дебати левицата прие с гласуване проектът за вътрешнопартиен референдум за избор за кандидат-президент на предстоящите избори. 39 от присъстващите бяха „за“, двама - „против“, а 20 - „въздържали се“, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Членовете на левицата ще трябва да отговарят на два въпроса: „По какъв начин БСП да участва в изборите за президент и вицепрезидент на Република България през 2016 г.“ и „С кои от следните партии е допустимо БСП да преговаря за издигането на общи кандидати за президент и вицепрезидент“.

По първия въпрос левите ще изберат дали БСП да се коалира с други партии и организации, дали да избере кандидат-президент самостоятелно като партия, дали да подкрепи кандидат на друга партия или организация, или да подкрепи независим кандидат.

Към втория въпрос възможностите за избор са 8, но всеки, към когото е отправено допитването, ще трябва да избере само едно от предложението – да преговаря с партиите от Коалиция „БСП лява България“, АБВ, „Атака“, ВМРО, „Движение 21“, ДПС, НФСБ или други партии и организации.

Проектът за вътрешно допитване е изготвен от комисия в състав Антон Кутев, Александър Манолов, Динко Желев, Иван Ченчев, Катя Николова, Румяна Сидерова, Филип Попов и Христо Проданов.

Гласуването ще бъде до 3 юли, а до 6 юли общинските структури на БСП ще трябва да предадат резултатите на национално ниво.

Левицата отхвърли предложението на Янаки Стоилов с 55 гласа „против“, 15 „за“ и 28 "въздържали се" за провеждане на президентската кампания заедно с обявяването на резултатите от референдума.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама