Цветан Цветанов: Популистите Марешки и Слави Трифонов са новите политически играчи

13:22, 04 юни 16 / Политика 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Новите политически играчи, както в България, така и в Европейския съюз, са популистите", заяви председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов при откриването на четвъртата политическа академия на Жени ГЕРБ, която се провежда в Албена.

„В момента двама са новите политически играчи у нас – Марешки и Слави Трифонов. Това са хората, които ще се стремят да правят някакви политически проекти или да бъдат съпричастни към реализирането на други цели, а те да бъдат използвани като евентуален способ , за да могат да разбият сегашното правителство, сегашното мнозинство и да могат да търсят някаква популистка публична изява”, каза Цветанов. Той препоръча на съпартийците си да разясняват това, което се прави и какво идва, ако подобни популисти вземат властта.

Според Цветанов, както от това, кои са кандидатите, но и от това доколко популизмът ще вземе връх по време на предизборната кампания за президент, ще зависи дали на първи или втори тур ще бъде избран новият държавен глава.

Той счита, че популизмът  може да бъде преодолян само и единствено, когато има системни партии, които могат действително да стигнат до хората и да разясняват това, което се прави и това, което можем да постигнем заедно, каза Цветанов пред участващите във форума около 200 жени от всички областни организации на ГЕРБ.  По думите му три са системните партии у нас ГЕРБ, БСП и ДПС, но ГЕРБ е лидер сред системните партии в България през последните години. Той посочи, че ОДС във формата, в който бяха в силните години, вече не съществува по този начин. "Дори в момента създадената  съвкупност от пет политически формации Реформаторски блок няма тази единност и политически манталитет да прави политика. Радан Кънев и ДСБ са унищожителите  на дясното в България в най-силните години, когато никой не смяташе, че БСП-Лява България ще се върне отново във властта", каза зам.-председателят на ГЕРБ.

Днес повече от всякога ГЕРБ трябва да покаже, че е единствената системна партия, алтернатива в смесените региони, каза още Цветанов.

Той увери присъстващите, че кандидатурата за президент, която ГЕРБ ще издигне ще е с необходимите качества, за да получи подкрепата не само на ГЕРБ, но и на българското общество, на всички, които ще подкрепят добрия кандидат. Цветанов съобщи, че вече са готови националният слоган на партията за кампанията, както и стратегията.  "Можем да бъдем спокойни от гледна точка на това, но не трябва да подценяваме нашите политически опоненти, които са в състояние да направят кампания, която да обединява почти всички срещу ГЕРБ", каза още той. По думите му, президентските избори са атестат за подкрепата на българското общество за правителството и парламентарното мнозинство.

На въпрос за влиянието на партията на Лютви Местан Цветанов прогнозира, че на следващите парламентарни избори ДОСТ ще отнеме проценти от ДПС, като движението вече ще има не около 8 %, а 5-6%, докато на партията на Местан малко няма да достигне, за да премине бариерата и да влезе в парламента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама