Сирийската армия навлезе в бастиона на „Ислямска държава“ - Рака

13:39, 04 юни 16 / Свят 25 195 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сирийската армия е прекосила границата на бастиона на „Ислямска държава“ - провинцията Рака, за първи път от 2014 г., обяви Сирийският център за наблюдение на човешките права. Напредването на сирийските войници е част от подкрепената и от Русия офанзива срещу бойците на "Ислямска държава".

Това е третата голяма офанзива тази седмица срещу самообявилия се халифат, предаде "Ройтерс".

Руски самолети нанасят масирани удари срещу ИД в района, а сирийските правителствени сили са напреднали около 20 км и са близо до границата на Хама с Рака.

Отделно, подкрепяни от САЩ, силите на сирийските кюрди и техни арабски съюзници продължават атаките срещу джихадистите от Даеш в други части на провинция Рака и съседната Алепо.

В началото на седмицата те започнаха офанзива срещу град Манбидж близо до границата с Турция, с подкрепата на контингент от американските специални части и с въздушна подкрепа от международната коалиция начело със САЩ.

Град Рака, който е и централният в провинцията, се смята за столица на екстремистите в Сирия, както е Мосул в Ирак. Силите за сигурност в двете държави се стремят да си възвърнат контрола над ключовите градове, за да опитат да унищожат обявения от "Ислямска държава" халифат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама