Капанският събор в Гецово събра отново фолклорни групи и изпълнители от три области

14:13, 04 юни 16 / Култура 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шестото издание на традиционния Капански събор в Гецово събра отново фолклорни групи и състави от три области. Събитието се организира под патронажа на кмета на община Разград д-р Валентин Василев, който поде инициативата като областен управител и я продължи като народен представител, и сега като настоящ кмет.

Проявата бе открита с водосвет за здраве и успех, отслужен от архиерейския наместник отец Георги. Приветствие към гостите и участниците в събора отправи кметът д-р Валентин Василев. Той и кметът на селото Пламен Пантилеев се качиха на сцената облечени по традиция в капански носии.

Сред гостите на събитието бяха народният представител Михаил Тодоров, областният управител Манол Кившанов, председателят на Общинския съвет Надежда Радославова, зам.-кметовете на общината Галина Георгиева и Ердинч Хасанов, общински съветници и др.

Празникът продължава с изявата на певческите и танцови групи, като на сцената в центъра на селото до късно през деня богатството на фолклора ще представят 30 състава от Разградско, Русенско и Търговищко. Първи на сцената се качиха домакините от Ансамбъла за изворен фолклор „Капанска китка“ към читалището в Гецово, който пресъздаде обичая „Еньовден“.

За малките и по-големи участници в събора е организирана творческа работилница, където ще се обучават на народни танци, как да майсторят капански китки, да рисуват шевици и да изработват бижута. В заключителния концерт на сцената довечера ще излязат народната певица Славка Калчева и оркестър „Калофер”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама