Стотици се стекоха в Плиска за събора „Дни на предците" (снимки)

14:35, 04 юни 16 / Любопитно 25 469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици посетители събра в първата българска столица Плиска петото издание на събора "Дни на предците". Деца и възрастни дойдоха, за да видят исторически възстановки, демонстрации на старинни занаяти и да се докоснат до бита и традициите на българите. 



Над 200 души от десетки клубове за възстановки, ансамбли, занаятчии, национални дружества и комитети, клубове за конен спорт взеха участие в програмата, подготвена от организаторите - клуб “Авитохол” Варна, община Каспичан, Регионалният исторически музей в Шумен, НИАР “Плиска”.



На поляните край двореца в Плиска днес оживяха картини от средновековния живот на нашите предци, лагерни огньове, походни шатри, юрти, коне, езда и шеметни галопи с оръжие в ръка. Майстори ковачи с нажежено желязо в ръце, монетари и кожари, плъстари и тъкачи.



За първи път днес бе представен боен прабългарски строй. В него бяха включени пешаци, стрелци и конници.

Бяха проведени демонстрации на бойните умения на прабългарите от гърба на кон, близък бой с мечове, средновековни занаяти, битови лагери.



Публиката пък имаше възможност да опита и средновековната храна на българите, която се готвеше на място.

Тази година фестивалът “Дни на предците” за първи път се провежда в 3 дни - от 3 до 5 юни, като публиката може да разгледа лагерите и да се наслади на демонстрациите от 9,00 до 17,00 часа.







Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама