Над 550 горски служители се включиха в голямото почистване

16:58, 04 юни 16 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 550 горски служители и повече от 200 доброволци подкрепиха кампанията „Да изчистим България заедно“, като се включиха в почистването на горски територии в четирите области - Варна, Добрич, Търговище и Шумен, които са в обхвата на Североизточно държавно предприятие. От СИДП създадоха необходимата организация, като осигуриха чували и ръкавици, включително и за доброволците, участващи в почистването на замърсените участъци - възлови и крайпътни зони, често посещавани от туристите места. В рамките на днешната акция горските стражари събраха и извозиха стотици чували с опаковки от храни, бутилки и найлонови торбички. Почистени бяха и нерегламентирани микросметища със строителни отпадъци.

Независимо от капризите на времето, при проведените акции в горските територии на СИДП бяха събрани около 32 тона отпадъци, 9 тона от които във Варненска област. Около 40 служители на ДГС „Варна“ заедно с доброволци се включиха в почистването на природен парк „Златни пясъци“, гората на „Аспарухово“ до отбивката за Боровец, както и горските територии в района към село Любен Каравелово и край пътя за курортен комплекс „Камчия“. Събрани бяха повече от тон и половина отпадъци.

Над 60 служители на Държавно ловно стопанство „Шерба“ почистиха района около хижа „Горска барака“, горските територии край пътя от местността Мелницата до село Солник, зоната край станция „Шерба“ и пътя от село Гроздьово до местността Бункера. Акцията обхвана и местността Пода, както и замърсените места край пътя, който минава през гора Лонгоза. Събрани бяха около 80 чувала с близо тон отпадъци.

3,5 тона отпадъци е равносметката от голямото почистване в горските територии край Провадия и селата Добрина и Блъсково, които са в обхвата на ДГС „Провадия“. 29 служители на стопанството и дузина доброволци се включиха в кампанията.

По инициатива на ДГС „Цонево“ бяха почистени местностите Сини вир (село Цонево), Дебелец и Чудните скали (село Аспарухово). Само за няколко часа 50 служители на стопанството събраха и извозиха над 80 чувала с близо 1,5 тона отпадъци.

25 служители на ДГС „Суворово“ и над 30 доброволци събраха 150 чувала отпадъци. 1500 кг боклуци бяха извозени към сметищата. Акции по почистване бяха организирани в местността Ормана, в горските територии към село Изворник, в местността Кошу баир, както и в района към село Баново.

„Гората е на всички ни! Нека я пазим от замърсяване!“, апелират от СИДП и припомнят, че туристическата раница е кошчето за отпадъци в гората.

Законът за горите предвижда глоба от 200 до 2000 лева за изхвърляне на отпадъци и строителни материали, замърсяващи горските територии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама