Над 550 горски служители от Североизточно държавно предприятие се включиха в голямото почистване

17:13, 04 юни 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 550 горски служители и повече от 200 доброволци подкрепиха кампанията „Да изчистим България заедно”, като се включиха в почистването на горски територии в четирите области – Варна, Добрич, Търговище и Шумен, които са в обхвата на Североизточно държавно предприятие. От СИДП създадоха необходимата организация, като осигуриха чували и ръкавици, включително и за доброволците, участващи в почистването на замърсените участъци – възлови и крайпътни зони, често посещавани от туристите места.

В рамките на днешната акция горските стражари събраха и извозиха стотици чували с опаковки от храни, бутилки и найлонови торбички. Почистени бяха и нерегламентирани микросметища със строителни отпадъци.

Независимо от капризите на времето, при проведените акции в горските територии на СИДП бяха събрани около 32 тона отпадъци, близо 4,5 тона от които – в област Търговище.

3 тона отпадъци бяха събрани при организираното почистване в горските територии на ДГС „Търговище”. В инициативата участваха 25 служители на стопанството, както и много доброволци. В почистването на горските територии се включи лично и кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров заедно със служители на общинската администрация и общински съветници. Екоакцията се проведе в защитените местности „Божур поляна”, „Петка Балкан”, „Урумово лале” и Природна забележителност „Водопада”. Почистени бяха още лесопарк „Младост”, както и районът по протежението на велоалеята към него, а също и нерегламентираното сметище край пътя, граничещ с горските територии между селата Стража и Черковна. Около 40 жители на с. Вардун пък се включиха в почистването на землището на селото, където има и минерален извор.

ДГС „Омуртаг” организира почистване на защитената местност „Кайника”. 30 служители на стопанството събраха над 600 килограма отпадъци.

По инициатива на Държавно ловно стопанство „Черни Лом” бяха почистени районът край ловния дом „Голямо Градище” (община Опака) и районът край ловния дом „Еленово” (община Попово). 30 служители на стопанството и 20 доброволци събраха и извозиха 800 килограма отпадъци.

„Гората е на всички ни. Нека я пазим от замърсяване”, апелират от СИДП и припомнят, че туристическата раница е кошчето за отпадъци в гората.

Законът за горите предвижда глоба от 200 до 2000 лв. за изхвърляне на отпадъци и строителни материали, замърсяващи горските територии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама