Непознатите лица на Италия

17:20, 04 юни 16 / Свят 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тази седмица Италия отбеляза своя национален празник. На 2 юни 60-милионната страна чества Деня на провъзгласяване на Републиката (1946 г.). На тази дата през 1946 г. чрез референдум в страната е премахната монархията.

Всяка година честванията започват с полагане на венец от президента пред Олтара на отечеството на площад "Венеция", където гори вечен огън в памет на Незнайния войн. В столицата Рим се провежда военен парад, в който участват представителни части на четирите вида въоръжени сили - сухопътните войски, военновъздушните сили, военноморските сили и карабинерните войски.

Италия в позната по света с пицата, пастата, сладоледа, кафето, красивите мъже и модата. Рим, Венеция, Милано и езерото Комо са едни от най-предпочитените дестинации в страната. Topnovini.bg потърси за Вас непознатите за света, но типични за Италия лица. Вижте кои са те.

Пендолино



Пендолино (Pendolino) се нарича най-бързият влак в Италия. Il Pendolino, което буквално означава влакът махало, е влак който запазва висока скорост даже при завоите, като се накланя, използвайки обикновени железопътни линии. От септември 1996 г. един високоскоростен италиански влак – Пендолино – свързва директно Милано и Лион през Торино.

Площадът



La piazza (площадът) е типично италианска инситуция. Най-известните са Piazza Navona в Рим, Piazza San Marco във Венеция, Piazza Duomo в Милано и Piazza del Campo в Сиена. Те са наследници на римския форум и древногръцката агора. Италианците си определят срещи там, разговарят, спорят за всичко и нищо, присъстват на състезания по риторика между политиците, аплодират героите на деня, опитват вкусни сладоледи.

Жестове и думи



Италианците са известни със своята емоционалност. Ето защо - в Италия изкуството да се общува е свързано с изразителността на тялото – говоренето винаги е придружено с жестове, изразяването с думи и изразяването с мимики се съчетават, за да подчертаят по-силно чувставата и впечатленията.

Италианските градове



Градовете в Италия са гъстонаселени, големи, пълни с живот и багри. Италия е наричана още „страната на стоте града“. Развитието на промишлеността и обезлюдяването на селата са допринесли за урбанизацията от 1945 г. насам, въпреки че в наши дни се наблюдава тенденцията на движение от града ктм предградията или селото.

Храната



Освен споменатите вече пица, паста, сладолед, типично ястие за страната е полентата, известно още като качамак. Полентата е характерна за региона на Алпите и се приготвя от царевично брашно.

Транспортното средство



Характерно за италианците е, че отказват да се возят в градския транспорт и винаги карат личните си автомобили, макар бензинът да не е евтин. Заради това движението в големите градове е натоварено, а особено трудно е намирането на място за паркиране.

Дневните хотели



Италианците са проявили находчивост в измислянето на услугата „дневен хотел“. Тази услуга се предлага на големите гари и представлява време за почивка и личен тоалет през деня. Условията са изключително луксозни, но и цените са доста високи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама