Над 550 горски служители от Североизточно държавно предприятие се включиха в голямото почистване

17:32, 04 юни 16 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 550 горски служители и повече от 200 доброволци подкрепиха кампанията „Да изчистим България заедно”, като се включиха в почистването на горски територии в четирите области – Варна, Добрич, Търговище и Шумен, които са в обхвата на Североизточно държавно предприятие. От СИДП създадоха необходимата организация, като осигуриха чували и ръкавици, включително и за доброволците, участващи в почистването на замърсените участъци – възлови и крайпътни зони, често посещавани от туристите места.

В рамките на днешната акция горските стражари събраха и извозиха стотици чували с опаковки от храни, бутилки и найлонови торбички. Почистени бяха и нерегламентирани микросметища със строителни отпадъци.

Независимо от капризите на времето, при проведените акции в горските територии на СИДП бяха събрани около 32 тона отпадъци, близо 5,5 тона от които – в Шуменска област.

2 тона строителни отпадъци и близо тон битова смет е равносметката от почистването, организирано от ДГС „Шумен”. 40 служители на стопанството и доброволци събраха около 100 чувала с отпадъци. Почистване беше организирано на територията на ПП „Шуменско плато”, край пътя Шумен – Лозево, както и в горските територии в района „Сакар тепе”, които попадат в екологичната мрежа Натура 2000.

20 служители на ДГС „Върбица” организираха почистване в горските територии на ПС „Тинтява” в КК „Върбица”, местностите Тузлата, Русенски лагер, Кирова чешма и горския кантон „Елешница”. С помощта на дузина доброволци бяха събрани около 1 тон отпадъци.

Служители на ДГС „Преслав” организираха почистване в 6 зони, но поради дъждовното време се проведоха само две от акциите. Събрани бяха 350 килограма отпадъци, които служителите на стопанството извозиха до пунктовете, определени от община Велики Преслав.

По инициатива на Държавно ловно стопанство „Паламара” бяха почистени землищата Тъкач (община Каолиново), Вълнари (община Никола Козлево), Венец (община Венец) и Върбак (община Хитрино). 30 служители на стопанството и 20 доброволци събраха над 600 килограма отпадъци.

Горските територии в района на уникалния скален релеф, известен като Мадарския конник, а също и местността „Станата” бяха обхванати от акцията по почистване, която организира ДГС „Нови пазар”. Включиха се 20 служители на стопанството, които събраха 100 кг отпадъци.

Почистването, организирано от ДГС „Смядово”, премина в горски зони в землищата на град Смядово и на селата Веселиново и Риш. Над 30 служителите на стопанството и около 20 доброволци почистиха и защитената местност „Скока” и природната зона „Софрата”, като събраха и извозиха близо 300 кг отпадъци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама