Индонезийското посолство кани на гости деца от Търговище

07:15, 05 юни 16 25 452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ръководителят на Клуб „Батик” в Търговище Славка Георгиева бе поканена от новото ръководство на Посолството на Индонезия в България на прием-коктейл и изложба в София. Събитието се състоя в Националната художествена галерия и бе част от инициативите посветени на 60 години индонезийско-български дипломатически отношения.

„Присъстваха доц. д-р Бони Петрунова – зам.-министър на културата, ръководството на Националната галерия, целият състав на индонезийското посолство, посланици на много приятелски за Индонезия държави и кръг от бизнесмени, общественици и културни дейци, които Посолството счита за свои приятели. Приемът беше съчетан с разглеждане на изложба ,,Индонезийски батик и произведения на изкуствата и занаятите". Тя включваше образци в техниката батик от Ява и Южна Суматра - частна колекция на посланичката. Течеше и презентация, която представяше подробно техниката и стъпките на работа." разказа Славка Георгиева.

Тя допълни, че другите произведения на изкуствата и занаятите представяха традиционни дърворезби и живопис, кукли за традиционния индонезийски театър на сенките, традиционни музика и танци.

"Бях посрещната изключително топло. Индонезийците много се гордеят със своя батик. Особено след като ЮНЕСКО го обяви за част от световното културно наследство през 2009 г. А всеки чужденец, който се занимава с това се радва на безкрайното им уважение. Имах лични разговори с посланичката и културното аташе . Те имат подробна информация за нас и досегашните ни отношения с Посолството. Казаха, че са възхитени от работата на децата и че са ни задължени, затова че популяризираме вече толкова години индонезийската култура у нас." сподели Георгиева.

От посолството са изразили  желание да посетят Търговище в най-скоро време и са поканили децата от клуб "Батик" а им гостуват.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама