В Нови пазар превръщат старо сметище в гора

07:16, 05 юни 16 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Закритото общинско депо за битови отпадъци в Нови пазар ще бъде рекултивирано и залесено.  Старото сметище ще стане гора и това трябва да се случи до 3 години, каза кметът Ивайло Камаджиев.

Общината сега е пуснала обществена поръчка и търси изпълнител на техническата рекултивация на депото. Срокът за подаване на офертите е 7 юни, поръчката е на обща стойност 2 млн. 780 хил.лв. Средствата са осигурени от републиканския бюджет, чрез  Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Според условията на поръчката, фирмата ще трябва да направи изолиране на сметищното тяло от атмосферните води и води от околните терени, улавяне и извеждане на сметищния газ безопасно и контролируемо от тялото на депото, възстановяване на екологичната обстановка в района на депото.

Сметището е с площ около 20 декара, от години  не се използва, а отпадъците на града се карат до Шумен, където се сепарират и оттам се депонират на сметището в кв. „Дивдядово”.

След като приключи техническата рекултивация, ще бъде направена и биологическа – първо ще се постави геомембрана, ще се насипе пръст и върху нея ще бъдат засадени дръвчета. Всичко това ще коства на Общината около 80 хил.лв., които няма да утежнят бюджета й, тъй като ще бъдат разпределени за три години.

Така община Нови пазар ще спази изискванията на Европейския съюз, да бъдат ликвидирани всички стари сметища, които не отговарят на стандартите и представляват опасност за здравето на хората и за околната среда.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама