Созопол напът да вземе остров Св. Иван, ще развива поклонническия туризъм

07:23, 05 юни 16 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавата може да предаде остров Св. Иван за стопанисване на Община Созопол. Това е обещал премиерът Бойко Борисов на местния кмет Панайот Рейзи, а министърът на туризма Николина Ангелкова подкрепи тази възможност.

„За нас е много важно развитието на културно-историческия туризъм, а Созопол е пример в това отношение. Тук са открити и мощите на св. Йоан Кръстител, така че в града има възможност за създаване и на поклоннически туризъм.  Това е нещо, което посетителите от повечето пазари като Русия например предпочитат. Ние ще се фокусираме върху усилията, които полага Общината, за да ги надградим и да промотираме както о-в Св. Иван, така и всички други туристически атракции, които са в района“, каза Ангелкова по време на откриването на туристическия сезон в морския град.

От своя страна Рейзи заяви, че първичната идея е да се направи водна пътека Бургас – о. Св. Анастасия – о. Св. Иван – Созопол и обратно.

Има възможност да се кандидатства по две програми за острова – една е през ИАРА за направянето на кейовете – северен и южен. А другата е по рибарската група - за реконструкцията на манастира и на църквата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама