Получаваме нова книга срещу пластмасови отпадъци в Пловдив

08:11, 05 юни 16 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кампанията "Книги за смет" се организира за трета поредна година Пловдив . Днес пловдивчани ще могат да донесат ненужните пластмасови отпадъци от 10 до 13 часа. пред Радио и телевизионния център в града, за да получат книга по избор от предварителната селекция на заглавия.

За участие в "Книги за смет" е нужно да съберете и предадете 1 килограм пластмасови отпадъци. В замяна ще получите талон за безплатна книга от щанда с предварително подбрани заглавия в деня на събитието. Всеки, предал 2 или повече от 2 килограма, ще получи и втори талон. Това е максималният брой книги, които един участник ще може да вземе, независимо от обема на предадените отпадъци.

Организаторите заедно с техните партньори добавят към селекцията още три класически заглавия, издадени специално за "Книги за смет". Това са "Макс и Мориц" на немския художник и поет Вилхем Буш, която ще видим за първи път отпечатана с цветни илюстрации, а "Тайната градина" на Франсис Бърнет и "Приказки за животни" от български автори ще пренесат читателите във вълшебния свят на природата и животните. Научно-фантастичният роман от 1898 г. "Война на световете" на Хърбърт Уелс е в класацията на 100-те най-добри книги на 20 век на вестник "Монд" и тази година ще бъде едно от заглавията в кампанията. И тази година има книги за България и това са" Красотите на България- Пътеписи от велики българи" и " Съкровищата на България"

Отпадъците, които можете да занесете за рециклиране са - пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио или бира, кофички от кисело и прясно мляко, туби и шишета от козметика и санитарни продукти, пластмасови чаши и тарелки (почистени от остатъците от храна), палета и каси, найлонови торбички, стреч-фолио или опаковъчно фолио, пластмасови играчки и други пластмасови изделия. Те трябва да са изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място. Няма да се приемат блистери от лекарства, туби от моторни масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти и др., както и отпадъци, които не са пластмасови.

С огромен интерес през месец април и май "Книги за смет" се състоя в София, Плевен, Велико Търново и Бургас, като в столицата бяха рециклирани над 5 тона и половина пластмасови отпадъци и раздадени близо 4500 книги.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама