Канят старозагорци да участват във Фабрика за идеи

08:16, 05 юни 16 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Старозагорци могат да се включат в Предизвикателството за социална промяна, съобщиха организаторите. То насърчава колективната интелигентност на регистриралите се екипи, за да работят по разрешаването на актуални за обществото ни теми като: пълноценната връзка между поколенията, обезлюдяването на селата, младежката безработица, правата на малките производители, връзката между формалното и неформалното образование, качествена градска среда, достъп до култура, екология, достъп до качествено здравеопазване и други.

Предизвикателството за социална промяна на Фабрика за идеи е оригинална българска идея, представена вече в 9 държави (Бразилия, Великобритания Германия, Гърция, Италия, Киргизстан, Молдова, Полша, Сърбия, Узбекистан), която дава проста рамка за създаване на иновативни решения на комплексните проблеми пред съвременните общества.

В приключенски 4-дневен формат регистриралите се предварително екипи получават “мисия” - проблем, дефиниран с помощта на засегнати от него хора, организации, институции, който трябва да изследват подробно на терен, за да намерят иновативно, приложимо и адекватно решение. След представяния пред местната общност, продължаващите напред екипи участват в Ideas Camp, който среща участниците с богата палитра от ментори, които подпомагат доразвиването на идеята и нейното случване. Накрая идеите се представят във финален “Катапулт” - събитие, където идеите срещат подкрепа – финансова, доброволческа, ресурсна и се приближават до осъществяването си.

В двете издания на Предизвикателството за социална промяна на Фабрика за идеи през 2014-та и 2015-таучастваха над 350 души, бяха раздадени над 70 мисии, а повече от 20 проблема стигнаха до иновативни решения в различна степен на реализиране.

“Най-големите инвеститори в това, което наричаме “социално благо”, могат и трябва да бъдат хората – хора с различно образование, с различна експертиза и опит, от различни градове, на различна възраст,  защотосамо омесвайки всичко това, можем да получим автентичен отговор на автентични потребности, като тази да живеем в по-адекватна среда, насърчаваща иновациите за социална промяна”,  споделя Янина Танева, създател на формата и на Фабрика за идеи. Желаещите да участват екипи могат да се регистрират на сайта predizvikatelstvoto.bg.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама