Над 100 кандидати на местния вот в Румъния са разследвани

10:54, 05 юни 16 / Свят 25 224 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Почти една трета от държавните служители, които днес са и кандидати на местните избори в Румъния, са разследвани за злоупотреба с власт или за корупция, показват данните на агенция “Ройтерс”. Общият брой на чиновниците е около 350, а 100 от тях са замесени в разследвания.

Днес Румъния избира местна власт. По данни на Централното избирателно бюро, са регистрирани повече от 267 хил. кандидати, за кмет на Букурещ претендират 12 души. Регистрираните избиратели са 18 милиона и 300 хиляди.

Кандидатите трябва само да подпишат декларация, че са над 23-годишна възраст и не са изгубили правото си да заемат обществени длъжности заради предишни санкции и присъди. Няма начин обаче истинността на тези декларации да бъде проверена, тъй като местните изборни комисии нямат достъп до всички нужни данни.

Цялата информация за това кой е разследван е в архивите на Националната агенция по интегритет. Институциите обаче не могат да се разбрат коя от тях трябва да направи проверки.

Местните власти в северната ни съседка управляват около една трета от целия национален бюджет, като имат достъп и до европейските фондове. През май Международният валутен фонд (МВФ) отбеляза, че в румънското общество е разпространено мнението, че публични средства често се изразходват неправомерно и се пренасочват в частни банкови сметки.

Фаворит за кмет на Букурещ е бившата журналистка Габриела Фиря, която е и говорителка на Социалдемократическата партия. За нея са готови да гласуват 45% от жителите на столицата. Следва я математикът Никушор Дан – лидер на асоциацията "Спаси Букурещ", създадена като реакция на разрушаването на архитектурното наследство на града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама