Брекзит няма да разруши ЕС, смята зам.-председател на ЕП

11:52, 05 юни 16 / Свят 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Излизане на Великобритания от Европейския съюз няма да бъде края на идеята за единна Европа и не би трябвало на подобен изход от референдума да се гледа като на “сценарий на ужасите”. Това заяви зам.-председателят на Европейския парламент Алекзандър Ламбсдорф в интервю за германско радио.

Ламбсдорф уточни, че се надява британците да решат на допитването да останат част от европейското семейство, но бе категоричен, че ЕС ще оцелее без значение резултата.

“Европейски съюз без Германия или Франция е абсолютно немислим, но вече сме виждали ЕС без Великобритания - в самото начало. Разбира се, Съюзът ще трябва да се реформира, независимо от изхода”, каза още той.

“Ако Лондон напусне, правилата на ЕС ще трябва да се променят, за да се нагоди системата за гласуване. Във всеки случай критично важно е да се подобри способността на Съюза да реагира като едно цяло. Може да се помисли и върху възможността да има “двустепенна” европейска система, тъй като различните страни членки се движат с различно темпо”, заключи Ламбсдорф.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама