АБВ и "Гергьовден" щели да сезират ЕК за нарушения в енергетиката

12:16, 05 юни 16 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ще сезираме ЕК за бруталния начин, при който се отива в пряко договаряне на България с "Тошиба" без да се следва Закона за обществените поръчки. Протоколи от наша делегация в Япония показват заявка, че се заобикаля законодателството за възлагане на обществени поръчки. Това каза на специална пресконференция с участието на АБВ и партия "Гергьовден" зам.-председателят на "абевейците" Румен Петков. 

Той показа документи, в които пише, че България изразява надежда да продължи развитието на сътрудничеството си с "Тошиба" в сектор енергетика.  В тях са описани и дейностите, в които ще се състои то.

Председателят на "Гергьовден" Драгомир Стефанов допълни, че това, което е договорила българската делегация елеминира възможни други участници на западни и руски фирми за извършването на тези дейности, някои от които вече са започнали.

"Тези протоколи не се поместват на страницата на Министерството на енеретиката. В тях се посочва, че министерството оценява високо извършената до момента работа от "Тошиба", но ние искаме отговор на въпросите кога е възложена тя, колко струва и какво представлява", заяви Стефанов и допълни, че от проткола става ясно, че България иска анализ на 2-ри блок на ТЕЦ "Марица-изток 2". Причината за това е да се види защо има чести аварии в него и колко живот остава на турбините", обяснява Стефанов. Политическият парламентарен съвет иска отговор на това защо анализът трябва да се прави от "Тошиба", след като съоръженията не са изградени и поддържани от тях.

На тези въпроси, както и на други свързани с условията по кредита взет от БЕХ за изплащане задълженията към американските тецове и задлъжнялостта на енергийния холдинг, групата ще поиска отговор по Закона за достъп до обществената информация в понеделник. Също така ще бъде поставен въпросът какви средства е изразходвала България за защита при арбитражното дело в Париж за прекратяване на проекта "Белене" и има ли поет ангажимент за изплащане на сума или процент на адвокатската кантора независимо от изхода на делото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама