Впечатляваща адаптация на „Илиада“ в рамките на театралния фест

12:40, 05 юни 16 / Култура 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Само днес варненци и гостите на морската столица ще имат възможност да видят спектакъла „Илиада“ на режисьора Йерней Лоренци. Продукцията на Словенския национален театър „Драма“, Градския театър и Цанкарев дом в Любляна ще бъде показана днес от 19,15 ч. на сцената на ДТ „Стоян Бъчваров“.

„Илиада“ е великолепна новаторска постановка, вдъхновена едновременно от класиката и от европейския театрален авангард, със скрити препратки към съвременната история“. Така критиката описва тази впечатляваща сценична адаптация на Омировия епос, залегнал в основите на европейската култура и цивилизация. Тя започва като музикален концерт, в който изпълнителите във въздействащия оригинален ритъм на Омировия стих - хекзаметър, предават разказа на „Илиада“ и разкриват нейните три свята: на гърците, на троянците и на боговете.

Във втората част всичко се преобръща и сцената сякаш се превръща в терен на жестоката касапница на Троянската война - тя става образ на всички битки по света, а всички жертви се превръщат в универсален символ на изкуплението.

В своята постановка режисьорът Йерней Лоренци събира едни от най-добрите актьори на словенската сцена. Участват Юре Хенигман, Нина Иванишин, Аляж Йованович, Грегор Лущек, Марко Мандич, Звездана Новакович, Йете Остан Вейруп, Тина Поточник, Матей Пуц, Блаж Сетникар, Янез Шкоф и Йерней Шугман.

Представлението е отличено с Голямата награда за режисура и с Награда на публиката на Международния театрален фестивал БИТЕФ 2015 в Белград.

Йерней Лоренци е познат на българската публика със спектаклите „Буря“ по А. Островски и „Бесният локомотив“ по Ст. Виткевич-Виткаци, гостували на платформата Световен театър в София и на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Той е от водещите театрални режисьори на Словения и преподавател в Академията за театър, радио, кино и телевизия в Любляна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама