Близо 160 ентусиасти изкачиха пеша 1300 стъпала до паметник “Създатели на българската държава” в Шумен

14:09, 05 юни 16 / Спорт 25 493 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 160 ентусиасти на различни възрасти се включиха в пешеходното изкачване на 1300-тата стъпала към паметник “Създатели на българската държава”.

Стартът по изкачване на стъпалата бе даден в 11 часа, а поводът на състезанието бе да отдалечи хората от вредния навик тютюнопушене и да популяризира природните и исторически дадености на Шумен.



В състезанието се включиха участници от Варна, Разград, София, Търговище. Най-възрастният пешеходец днес бе на 64 години, а най-малкият - на 8 години.

Сред състезателите бяха и американските кадети, които са на обучение във Военното училище, и вчера участваха в почистването в Шумен в района около паметника и стъпалата.

Всички стартирали участници успяха да завършат надпреварата. Най-бързо стъпалата към комплекса успя да изкачи Ивайло Атанасов от Разград. 28-годишният учител по философия финишира с времe от 7,37 минути. За постижението си Ивайло Атанасов получи купа, а призьорите в 13-те възрастови групи бяха наградени с грамоти и медали.



На финала, който бе на паметник “Създатели на българската държава”, участниците бяха посрещнати с музика, танци, разхладителни напитки.

След изкачването на участниците бе предоставена и възможност да измерят въглеродния си оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта с уред  „Smoker Lyzer“.

Изкачването на стъпалбата до паметника бе организирано от Велоклуб „Илчов баир”, Община Шумен, РЗИ, Irun платформа за бягане, ОП „Мадарски конник” и Градския ученически парламент.



 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама