170 г. чества най-старото училище в област Добрич - ОУ "Неофит Рилски" в Ловчанци

14:23, 05 юни 16 25 774 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-старото училище в област Добрич ОУ „Неофит Рилски” в с. Ловчанци,отбеляза 170-годишен юбилей.

Гости бяха председателят на Общинския съвет Донко Марев,кметът на Общината инж. Тошко Петков, зам.-кметът Илдъз Юнус, Ели Петрова – директор на дирекция „Хуманитарни дейности европейски проекти, програми и икономическа политика”, кметът на селото Иван Иванов, кметски наместници и директори на училища в общината, бивши учители и директори. Сред гостите бе и началникът на Регионалния инспекторат по образование Любомир Тодоров, който е бил директор на училището преди 20 г.

В словото си директорът Боянка Куртева сподели, че „има нещо величаво и свещено в благородното дело да създадеш училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух и всичко това да превърнеш в традиция и най-трудното - с любов да го предадеш на поколенията да го развиват и пазят”…170 години образователно дело чества нашето училище и 75 години с името на патрона ни Неофит Рилски. Всеки юбилей е един своеобразен връх в историята на всяко училище, а така също и повод за размисъл! Училището българско! То винаги е било светилник за своя народ, защото: „Народността не пада там, дето знанието живей”.

Директорът призова учениците да пазят традициите на училището, да  умножават успехите му, да почитат всеотдайността на своите преподаватели.

„В училище и в живота търсете и откривайте предизвикателства – и приятелства, и красота, и мечти. Стремете се да знаете, искайте да можете! И бъдете спокойни – до вас са вашите учители”, каза още Боянка Куртева.

В празничната програма участваха учениците от училището и децата от подготвителната група на 6-годишните към ОУ „Неофит Рилски”. Поздрав поднесоха децата от ЦДГ „Първи юни”, учениците от ОУ „Климент Охридски” с. Смолница и учениците от ОУ „Добри Войников”, с. Победа.      

След концерта всички гости се отправиха към училището, където бяха посрещнати с китка здравец и питка, по стар български обичай.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама