78% от швейцарците отказаха гарантиран базов доход

14:41, 05 юни 16 / Свят 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
78% от гласоподавателите в Швейцария са гласували против гарантирания базов доход от 2 500 франка месечно (малко над 4 300 лева), гласят първите социологически данни на GFS. Днес в европейската държава се провежда референдум.

Поддръжници на идеята, дошла от собственикът на кафене в Базел Даниел Хаени, смятаха, че безусловният доход ще повиши достойнството на хората и работата в полза на обществото. Опонентите, сред които е и правителството, заявиха, че това ще струва твърде много и ще отслаби сериозно икономиката.

Хаени призна загубата, но обяви, че е моралният победил. “Като бизнесмен съм реалист и смятах, че ще получим 15% подкрепа, но изглежда, че тя е 20 или дори 25%. Намирам това за страхотно, каза той пред телевизия SRF. “Когато виждам, че има интерес от медиите от чужбина, мога да кажа, че дадохме началото на тенденция”, допълни той.

Швейцария е първата страна, която прави референдум по въпроса, но Финландия може скоро да я последва. Според правителството, ако идеята бе приета, това щеше да струва 208 милиарда франка на година, което пък ще отслаби икономиката и ще обезкуражи хората, особено тези с ниски заплати, да работят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама