Сливналии се поклониха пред лобното място на Казака, знаменосец на Ботевата чета

15:27, 05 юни 16 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сливналии поклониха пред гроба на втория знаменосец на Ботевата чета от 1876 г. – Димитър Стефанов Казака, родом от Сливен и направиха панихида в негова чест.

Присъстваха ученици от гимназиите в Сливен и Нова Загора и представители на институции.

Край Кремиковския манастир, на мястото, където е загинал знаменосецът бяха поднесени венци и цветя. Минутата мълчание беше нашият синовен поклон пред героичната саможертва на младия четник, убит зверски от преследващите го турски потери в началото на юни 1876 г. Според спомени на селяните от Кремиковци, той, до смъртта, пази у себе си главното знаме на четата, връчено му от самия Ботев. Слово произнесе и уредник от Национален музей „Христо Ботев”, поднесени бяха и цветя.

Пътуването се осъществи с финансовата помощ на Община Сливен и ПИБ – Сливен, организирано от Регионален исторически музей.

По инициатива на Регионален исторически музей – Сливен, за пръв път от 40-те години на ХХ в., беше направено поклонение на гроба на Димитър Ст. Казака през м. юни 2015 г. Участваха ученици от сливенски гимназии, обществени организации, граждани.

През 1912 г., по призива на кремиковски учители, е издигнат паметникът на младия знаменосец край Кремиковския манастир, а от 1935 г. до Втората световна война, ежегодно, в деня на „Св. Дух”, там се прави възпоменателен събор – с участието на Министерството на Просвещението, Министерството на войната, представители на Светия Синод, множество хора от околните села. Пристигат и близките на Димитър Казака от Сливен, на Сливенската и Ямболската организации, т.н. „културни дружби” в София, от Сливенското студентско дружество „Добри Чинтулов” и пр. Ежегодно на това поклонение присъства и делегация от Сливенската община.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама