Торлака предизвиква литературните пуритани в Бургас

17:35, 05 юни 16 / Култура 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да напишеш цял роман на диалект, още повече пък северозападен, и да използваш груб език и нецензурни думи в описанието на любов, семейни отношения и дори най-обикновени неща от всекидневието не звучеше като особено добра перспектива за успешна книга до миналата есен. Тогава обаче на пазара се появи „Северозападен романь“ и разбърка клишетата.

Разбира се, грубият език е само повърхността, под която има и романтика, и смях, и истини, казани между редовете. Тази формула донесе успех и дебютната книга на Стоян Николов-Торлака се превърна в един от най-търсените романи и стигна до хиляди читатели не само в Северозапада, а в цяла България, че и извън пределите й.

И ето я следващата логична крачка - продължението на романа – „Автономията????“. Със същия неподражаем стил, с познатия хумор, но и с малко повече сарказъм, с обичаните герои, но и с много нови, втората книга развива сюжета от първата, но го разклонява и в много неочаквани линии. А наред с историята, която разказва, авторът се осмелява да каже директно и много истини за тази България, в която живеем. И определено знае как да ни разсмее и разплаче в рамките на няколко страници.

За четящите, незапознати с колоритния северозападен диалект, е предвиден речник в края на всеки от романите.

След като представи книгите си в София, Велико Търново, Стара Загора, Пловдив и много от северозападните градове, идва ред Стоян Николов да се срещне с още нови читатели. В началото на юни авторът ще заведе Северозапада на гости на Югоизтока.

Срещата на Торлака с бургазлии ще бъде утре, 6 юни (понеделник), от 18 часа в Дома на писателя на ул. „Вола“ 1.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама