Доброволци почистиха древния град Мисионис край Търговище преди разкопките

20:54, 05 юни 16 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от 20 доброволци от Търговище и Русе почистиха болярския квартал на древния град Мисионис. Инициативата е част от ежегодната акция "Мисия Мисионис", която има за цел да подпомогне изследователската дейност на археолозите, които разкриват историята на обекта.

Това е трето издание на Мисията, след като през 2014 година инициативата започна с еднодневно участие на доброволци в разкопките край крепостта. През миналата година акцията придоби и сегашното си име, като освен обекта край Търговище, през миналата година доброволци се включиха и в акция на Ковачевско кале край Попово, където помогнаха капител да бъде изваден от разкопките на видно място за минаващите туристи.

Участниците в Мисия Мисионис бяха на възраст между 3 и 50+ години, различни по професия и интереси хора, обединени от личното си желание да спомогнат за разкриването историята на древния град, разказаха организаторите.

Малко преди акцията археологът Ангел Конаклиев, под чието ръководство в последните години бяха направени редица открития разказа, че помощта от доброволците е изключително важна за него и екипът му, тъй като почистването предишни години се е извършвало от него и останалите работещи на обекта, което е скъсявало времето за изследователска дейност. Конаклиев вярва, че освен положения труд и получените знания за Мисионис, участниците в Мисията ще се превърнат и в посланици на идеите и откритията на археолозите, което ще бъде полезно за популяризирането на туристическия обект.

С общи усилия на професионалистите и доброволците беше разчистено едно от новите открития в последните години - болярския квартал, известен още като "Богаташкия квартал", мястото където са живеели по-заможните жители на древния град. В него се намира и станалата популярна "кръчма на Мисионис", където бяха намерени голямо количество чаши.

"Най-малкият участник в акция беше на 3 години, той беше дошъл заедно със семйството си, като беше сред най-активните доброволци. В събитието се включиха и от "Ние Можем", една от най-новите младежки организации в Търговище." споделиха организаторите.

Ръкавиците и чувалите, които използваха доброволците по време на Мисия Мисионис 2016 бяха предпоставени от Община Търговище, а бизнесмен от Попово подари вкусен обяд на участниците, вдъхновен от тяхната самоинициативност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама