Култовата пиеса „Рейс“ ще разсмива и на театралния фестивал

08:53, 06 юни 16 / Култура 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Култовата пиеса „Рейс“ на Станислав Стратиев ще разсмива и в рамките на театралния фестивал. Спектакълът на режисьора Здравко Митков ще бъде показан днес и утре от 19 ч. на Основна сцена в ДТ „Стоян Бъчваров“.

Историята е за девет души, които пътуват в градски автобус към центъра на града, но неочаквано той се отклонява от своя маршрут. Пътниците започват да осъзнават, че никога няма да стигнат там, закъдето са тръгнали. В страх, паника и ужас, те се превръщат в агресивна, обезличена маса. Пиесата „Рейс“ на един от най-големите сатирици в българската драматургия и литература Станислав Стратиев е написана през 1980 г. в единствено възможната тогава езоповска критика към живота в тоталитарното общество. Младен Киселов веднага я поставя сцената на Сатиричния театър. Режисьорът Здравко Митков отново се обръща към нея, преоткривайки силната й актуалност. Той чете „Рейс“ като фатално съвременен фарс и трилър, заплетен в мрачните парадокси на едно деформирано общество. По пътя го следват едни от най-изявените и популярни театрални и телевизионни комици. В спектакъла участват Тончо Токмакчиев, Александра Сърчаджиева, Мартина Вачкова, Михаил Сървански, Красимир Куцупаров, Светломир Радев, Петър Лъджев.

Станислав Стратиев е знаковa фигура за Сатиричния театър. В периода от 1975 г. до смъртта му през 2000 г. той работи в него като драматург, директор, художествен ръководител и е най-поставяният автор на негова сцена с 15 постановки по негови текстове.

Здравко Митков завършва режисура при проф. Николай Люцканов. Работи в театрите в Пазарджик, Перник, в Младежкия театър, в Сатиричния театър (1988-1992) и най-дълго се задържа като щатен режисьор в Театър „София” (1992-2009). Поставя и в много други български театри; има постановки в САЩ и Македония. Носител е на редица национални награди за режисура. Професор е по актьорство и режисура за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, като е и бил ректор на Академията в периода 2000 - 2003 г. От 2013 г. е директор на Сатиричния театър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама