Едва 0,09% от европарите за образование са усвоени

12:06, 06 юни 16 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
0,09% от европейските пари за образование и наука, които страната ни има право да получи по европейските фондове до 2020 година са усвоени две години и половина след началото на програмния период. Това става ясно от справка на изпълнението на оперативните програми, съобщава БГНЕС.

Реално изплатените пари по ОП “Наука и образование за интелигентен растеж” са малко под 1,2 млн. евро. Бюджетът на програмата е 1,2 млрд. евро, от които са договорени едва 112 млн. евро.

В края на миналата седмица европейският комисар по бюджета Кристалина Георгиева потвърди в София, че има забавяне с усвояването на средствата от европейските фондове за иновации. Към 6 юни 2016 г. реално изплатените средства по еврофондовете от новия програмен период възлизат на 269 млн. евро или 1,64%.

Изпълнението при ОП “Околна среда” е 0,08%, а при ОП “Регионално развитие” 0,17%. Цели 3,2% или 110 млн. евро са разплатени по ОП “Транспорт”. Това се дължи основно на усвояването на парите за изграждането на Третия метродиаметър, който се финансира с европейски средства.

Най-добре върви изпълнението на ОП “Развитие на човешките ресурси”. Там са разплатени 6,09% от средствата или 122 млн. евро.

По-сериозни проблеми има при договарянето на средствата. От справката става ясно, че към средата на 2016 г. администрацията е успяла да договори по-малко от една пета от средствата. В конкретни измерения става въпрос за 17,98% или 2,9 млрд. евро. На практика при ОП “Околна среда” няма почти никакво договаряне – 2,85%.

При програмата за образование и наука, която е нова за България, договорените средства са под девет на сто. Най-добре върви договарянето на средствата по ОП “Транспорт”. Там са договорени 41,7% или почти 1,5 млрд. евро. България ще разполага с достъп до ресурс в размер 16,4 млрд. евро, които могат да влязат в икономиката ни до 2022-ра година, когато изпълнението на програмния период реално ще приключи.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама