ТИР-овете ще се движат по магистралите целодневно през лятото, но без да изпреварват

23:05, 06 юни 16 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Забраната за движение на тежкотоварни камиони по републиканските пътища в горещите летни дни ще отпадне, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). За това са се споразумели представители на Съюза на българските транспортни работници, Съюза на международните превозвачи и Сдружението на българските превозвачи, след разговори с ръководството на АПИ и на "Пътна полиция".

Досега действаше забрана за движение на камиони с маса над 20 тона по републиканските пътища между 13.00 и 21.00 часа, когато температурите са над 35 градуса. Ограничението целеше да не се натоварва допълнително движението, което е интензивно през ваканционния сезон. Друга причина за забраната бе да се намали рискът от пластични деформации и коловози по асфалтовите настилки, тъй като при горещо време температурата на асфалта достига до 70 градуса.

Сега от АПИ посочват, че в последните години при строителството на новите пътни участъци се използват специални материали и повече участъци могат да издържат на натоварването от тежкотоварните камиони, без да се деформират от високите температури.

На шофьорите на тирове обаче ще бъде забранено да предприемат изпреварвания в определени участъци от автомагистралите. Предстои до края на месеца да бъдат поставени пътни знаци за забранната на магистралите "Хемус" и "Тракия". Целта е намаляване на пътните инциденти и повишаване на безопасността на движение останалите шофьори, посочват от пресцентъра на АПИ.

Остава забраната за движение на тировете при събирането на повече от два почивни - съответно в последния работен и в последния почивен ден. Предстои с "Пътна полиция" да бъде уточнено кои са участъците, които остават забранени за тировете, както и часовете, в които те ще бъдат задължително спирани в почивните дни. От Съюза на транспортите работници са предложили от 2017 г. да влезе в сила годишен календар за дните и часовете, в които камионите ще бъдат спирани, както и пътна карта за него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама