Вкусовете на Дунава: хляб, вино, билки показват в Бръшлен

06:50, 08 юни 16 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 8 юни, в туристическия комплекс на село Бръшлен Съюзът на пенсионерите 2004 от община Сливо поле и Русенският университет „Ангел Кънчев“, под патронажа на кмета Валентин Атанасов, и със съдействието на община Сливо поле организират тържество - част от проекта Вкусовете на Дунава: хляб, вино, билки на международната асоциация Дунавска работна мрежа (ДАНЕТ).

В проекта участват неправителствени организации от страни по поречието на река Дунав, като Германия, Австрия, Словения, Словакия, Хърватия, Унгария, Украйна и др.

Те ще представят идеите и традициите си за създаване на Дунавски хляб, хлебни изделия и вино и тяхната роля в семейството, работния колектив, празниците, религията и др. Подготвя се антология за хляба, организира се фотоконкурс, обмяна на рецепти и технологии, реклама на хлебни продукти и вино, пощенски марки, постери и други.

В Бръшлен се организира изпичането на хляб по технологиите от нашето детство. Ще бъдат представени ритуали от посяването на зърното до появата му на масата за сближаване на хората. Конкурсът с дегустация на хляб, хлебни изделия и вино ще разнообрази програмата на празника. Информация за събитието ще бъде поместена на страницата на проекта www.tastes-of-danube.eu 

Проектът Вкусовете на Дунава: хляб, вино, билки ще участва в международен конкурс за наградите на Европейската комисия. С последния проект Желаният Дунав (http://thewanteddanube.eu/bilder-2) асоциацията ДАНЕТ спечели две европейски награди, връчени от Европейската комисия в Брюксел, Европейски граждани приз - 2015 и наградата Европа – Лили. 

Снимки, книги, постери и други резултати от проекта, както и различни видове хляб, хлебни изделия и вино, ще бъдат представени на фестивала в Улм, Германия, 1 - 10 юли. 

Настоящият международен проект предизвиква интерес сред обществеността на страните от Дунавския регион, местните и централни власти и има тяхната подкрепа. Чрез него се съхраняват бисерите на националните наследства на участващите държави. Той съдейства за обмяна на полезна информация и за създаване на нови приятелства между хората от Дунавския регион. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама