Прибраха пушката на ловец от Шуменско заради застрелян заек

07:05, 08 юни 16 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
600 лева глоба, лишаване от право на лов за 3 години и отнемане на пушката в полза на държавата получава ловецът Климент К. заради нерегламентиран отстрел на заек. Това става ясно от окончателно решение на Шуменския административен съд (ШАС).

Случаят стигнал до магистратите след като хванатия с гърмян заек ловец обжалвал наложените му от Горското санкции пред Районния съд в Шумен, където потвърдили наказанието, а в последствие го отнесъл и до по-горна инстанция.

Случаят е от  2014 година. Вечерта на 18 октомври служители от Регионална дирекция по горите - Шумен получили сигнал за бракониерски лов. Заедно с полицаи от Шумен отишли към село Черенча, за да проверят случая. Те забелязали автомобил, който се движел из района на село Средня, като от него излизал светлинен лъч, а малко след това чули и изстрел. 

Горските и полицаите пресрещнали автомобила в Средня и го спрели за проверка.  В джипката „Мицубиши Паджеро” с британска регистрация пътували четирима души, като на задната седалка били Климент и брат му. Там била и ловната пушка на мъжа „ИЖ 27 М” - извадена от калъф, сглобена и заредена.

В багажника на джипа проверяващите открили все още жив прострелян див заек. В документите на авджията било посочено, че има право за лов на вреден хищник, но не и за лов на зайци. Той опитал да обясни, че гръмнал заеко погрешка, защото го взел за лисица, но това оправдание не минало. 

Съдът приел, че от доказателствата по делото безспорно се установява, че намереният в багажника на автомобила див заек е прострелян, след което е уловен от жалбоподателя, с което той е осъществил нарушение.

Така магистратите потвърдили повторно наказателното постановлението на горското и ловецът освен с ловния си билет за три години и 600 лв., ще трябва да се раздели и с пушката си, която се отнема в полза на държавата. Решението на ШАС е окончателно и не подлежи на обжалване. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама