Забранено е изгарянето на стърнища и растителни отпадъци в земеделските земи

07:11, 08 юни 16 25 561 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С настъпването на летния сезон и увеличаване на температурите, зачести рискът от възникване на пожари в земеделските земи. Кампанията по прибиране на реколтата от житни култури в област Разград тепърва предстои. За недопускане на произшествия Регионална Дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Разград напомня, че се забранява изгаряне на стърнища и растителни остатъци в земеделските земи, съобщават от Областната дирекция на МВР.

По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м от границите на горските територии. 

За осигуряване на безопасността през пожароопасния сезон, също така и осъществяването на успешна жътвена кампания, от РД ПБЗН – Разград апелират към гражданите да не палят огън на открито във ветровито време.

Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, козари, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти, защото те са едни потенциални причинители на пожарите в житни и горски масиви, поради небрежност, съветват от противопожарната дирекция.

Препоръчано е да не се допуска паркирането на превозни средства и нощуването им покрай пътища, които минават в близост до складиран фураж, покрай посевите или през тях от настъпване на восъчна зрялост до прибирането на реколтата; да не се палят стърнища, сметища или други отпадъци около селскостопанските имоти, горски масиви и вилни зони.

Повишена пожарна опасност се крие и в хвърлянето на недобре изгасени цигари при преминаване покрай сухи треви или край засети земеделски площи. Не бива да се изхвърлят стъклени бутилки – дефекти по тях могат да имат ефектът на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци. Също така да не се позволява на деца да играят с кибрит или други запалителни средства.

От РД ПБЗН – Разград съветват гражданите да не забравят, че от запалвания в земеделските земи, пасища и др., много често пожарът се разпространява изключително бързо в горите.  Пожарната статистика показва, че в 1 % от случаите горските пожари се причиняват от мълнии, а в останалите 99 на сто причина за огнените бедствия е била човешката небрежност, отбелязват специалистите.

 Особено бдителни по отношение на мерките за пожарна безопасност хората трябва да са както в гората, така и в близост до залесени площи. Горската постеля от изсъхнали листа и треви е леснозапалима дори от сравнително слаби източници на запалване с краткотрайно действие, като например хвърлена кибритена клечка, което допринася за бързото разпространение на горенето.

Съгласно Закона за МВР при установяване на нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи и горите се налагат глоби в размер от 200 до 2000 лева. При откриване на признаци на запалвания и пожар в полето трябва да се търси най-бързата възможност за подаване на сигнал на тел. 112 или най – близкото управление на МВР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама