Маестро Йордан Камджалов разговаря с пловдивчани за новите културни измерения

07:19, 08 юни 16 / Култура 25 639 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Световноизвестният диригент Йордан Камджалов ще разговаря днес със студенти, учени, интелектуалци, хора на изкуството и граждани в Пловдив. Срещата разговор, организирана от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ), ще се проведе от 18 часа в Концертната зала на АМТИИ (ул. "Тодор Самодумов" 2).

Маестро Камджалов ще дискутира с пловдивчани търсенето и разгръщането на човешкия потенциал, новите импулси в културното пространство, пресечните точки на професионализма, опита и таланта. Този път организаторите са поверили създаването на "аурата" на събитието на талантливата и интелигентна джаз певица и радиоводеща с диплома по богословие Мирослава Кацарова.

Организаторите споделят, че целта им е да се кажат истини и предизвикателства, да съберат хора на духа, науката и изкуствата от Пловдив, да споделят с тях, както и с най-широката аудитория, мисли за потенциала на българската култура.

"Ще се вслушаме в посланията на Музикалната лаборатория за човека и ще разберем какъв е генезисът на Genesis Orchestra - създадени да дават нови импулси в културното пространство. Как творческото вдъхновение се превръща в абсолютна реалност, как високият духовен градус ражда свръхпостиженията", поясни доц. д-р Петя Бъркалова от Пловдивския университет. На тези и още въпроси ще отговори Йордан Камджалов, наречен "вулкан и аскет" от големия съвременен композитор Петерис Васкс. Последният е определян от западната критика като "философ сред диригентите" и "магьосник на пулта" и обявен от немската преса за човек епоха.

Маестро Йордан Камджалов и тази пролет ще дирижира оркестъра на Държавна опера - Пловдив, на 9 юни от 19 часа в Концертната зала. Заедно с пианистката Пламена Мангова той ще отведе публиката в музикалната орбита на Пьотр Илич Чайковски. Концертът е част от програмата на VII международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" 2016.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама