Нови сортове представя Добруджанският земеделски институт

07:29, 08 юни 16 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ден на отворените врати ще се проведе от 10 часа днес в Добруджанския земеделски институт – Генерал Тошево. Програмата включва представяне на сортовете зърнено-житни култури, отглеждани в опитните полета и семепроизводните участъци на института, от които на земеделските производители ще бъдат предоставени семена за есенната сеитбена кампания 2016 г., дискусия по проблемите на съвременното земеделие и делови контакти. Добруджански земеделски институт е най-големият научно-изследователски център в системата на Селскостопанска академия. Благодарение на дългогодишния труд на няколко поколения учени, приели националната стратегия за развитието на българското земеделие от 1951 г. и като своя лична кауза, тук продължава да се развива широка изследователска и внедрителска дейност в областта на селекцията и агротехниката на зърнено-житни култури, в резултат на която са създадени над 120 български сорта, съставляващи огромен дял от сортовата структура на родното земеделие. Днес научната и производствена дейност се осъществява върху площ от около 22000 дка земеделска земя.

За поредна година Денят на отворените врати ще привлече фермери, бизнес-партньори и учени от цялата страна, които ще се обединят около идеята за подкрепа на създаването и производството на български сортове зърнено-житни култури, за които през последните години се наблюдава тенденция към изместване от българския пазар от навлизащи на пълна скорост чуждестранни сортове с претенции за високи добиви, но с ниски качествени показатели. Благодарение на ловка реклама, пресилваща характеристиките и качествата на тези сортове, се цели завладяване на българския пазар и нови географски територии в страната ни.

В отговор на тези атаки, днес ще бъдат представени 21 сорта зърнено-житни култури, от които Добруджански земеделски институт ще предлага семена за предстоящата есенна сеитбена кампания. От тях 7 сорта са новосъздадени, селекция на Добруджански земеделски институт. За тези сортове участниците в Деня на отворените врати ще чуят за първи път и ще имат възможност да разгледат развитието им в полски условия в семепроизводните участъци на института.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама