15 бедни деца от региона на Плевен ще получат шанс да завършат средно образование

07:43, 08 юни 16 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
15 деца от бедни семейства от региона около Плевен ще получат шанс да завършат средното си образование и да придобият професия. Това информира председателят на сдружение "Плевенски обществен фонд - Читалища" Даниела Димитрова на пресконференция.

Инициативата се осъществява от доброволци на сдружението, а донор по програмата е Фондация "Тръст за Социална Алтернатива". Целта е да бъдат подпомогнати деца от социално слаби семейства, които искат да се образоват, но нямат финансова възможност.

Извършените проучвания са показали, че много от ромските деца от селата около Плевен не искат да учат след завършване на осми клас, но има и такива, които желаят да го направят. Имало е и случаи, при които желаещи деца не са получили разрешение от родителите си, когато възрастните разбрали, че няма да се дават пари на ръка.

Даниела Димитрова уточни, че средствата се осигуряват от донора за директно заплащане на потребности като транспорт, квартира при липса на пансион в училището, понякога дрехи и храна, учебници и учебни помагала.

Тази година възможност за подпомагане ще имат 15 деца, които ще бъдат подбрани по строги критерии. Сред тях са младежите да бъдат лично мотивирани за учение, да са от социално слабо семейство с доход на член от семейството до 375 лв месечно, да не са от областния град, да спазват етично поведение, успехът от предходната година да е поне 3.5.

"Целта на нашата програма не е да подпомагаме единствено отличниците, а деца с всякакви с всякакви възможности. Но кандидатите трябва да отговарят на условията", завърши Димитрова.

Желаещите да кандидатстват могат да го направят до 15 юли 2016 година, в офиса на сдружението, намиращ се в сградата на Областна администрация.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама