Хилъри Клинтън към привържениците си: Победата в Ню Джърси е исторически момент

08:12, 08 юни 16 / Свят 25 228 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хилари Клинтън обяви, че печели надпреварата за номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ, предаде БТА.

В реч в Бруклин, Ню Йорк, където спечели първичните избори в щата Ню Джърси, Клинтън каза на привържениците си, че са свидетели на исторически момент. 

"Благодарение на вас достигнахме исторически момент. За пръв път в историята на страната ни жена ще бъде номинацията на някоя от големите партии", каза тя и добави, че победата й "принадлежи на поколенията жени и мъже, които са се борили и са се жертвали, за да направят този момент възможен". 

Американските медии огласиха прогнози, които сочат, че Клинтън побеждава в щата Ню Мексико, съобщиха още агенциите.

При обработени 32 процента от бюлетините в щата Монтана прогнозите са, че резултатите на Клинтън и Бърни Сандърс са доста близки - 48,6 процента за бившата първа дама и 46,7 процента за сенатора. Сандърс спечели на партийните събрания в Северна Дакота, сочат прогнозите на местни медии.

В Калифорния Клинтън води. При обработени 6,17 процента от бюлетините тя има 63,02 процента от гласовете срещу 35,86 процента за Сандърс. В Калифорния и двамата се борят за 546 делегатски места - най-големия дял в последния "супервторник" от първичната надпревара за номинация за президент на САЩ.

Хилари Клинтън спечели и първичните избори в Южна Дакота, предаде Асошиейтед прес. Вчера демократите произведоха вътрешнопартийни избори в пет щата - Калифорния, Монтана, Ню Джърси, Ню Мексико и Южна Дакота, а в Северна Дакота - партийни събрания, посочва БТА.

Шестте щата дават общо 806 делегатски места за националния конгрес на Демократическата партия във Филаделфия на 25-28 юли.

За бившата първа дама вчерашните избори нямаха толкова важно значение. Тя още преди това си беше гарантирала издигането на кандидатурата й за президент на САЩ, като събра подкрепата на 2383 делегати за предстоящия конгрес във Филаделфия. Точно толкова са й необходими за утвърждаването на кандидатурата й. 

Победата в Ню Джърси я издигна осезаемо над прага от 2383 делегати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама