Всички архиви на Държавна сигурност са предадени на Комисията по досиетата

08:38, 08 юни 16 / Политика 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Целият архив от досиета на Държавна сигурност е предаден на Комисията по досиетата. Става въпрос за 55 000 единици. Това заяви пред БНТ военният министър Николай Ненчев.

„Слагаме точка на този отлаган вече 25 години проблем. Изпълних всички ангажименти, които поех от началото на мандата си“, похвали се той.

За модернизацията на въоръжените сили Ненчев заяви, че вече са стартирали разговорите за изтребителите, като има три компании, с които преговарят, за да се види какво ще включва проектът.

„Ще се стремим в рамките на сумата да получим максимално. Надявам се до края на 2018-2019 година да получим първите самолети и първия кораб“, подчерта министърът на отбраната.

Той бе категоричен, че не е съкратен нито един военнослужещ и дори са обявени нови 500 позиции. По думите му военните имат нужда от доверието на обществото, правителството и Народното събрание. „Имаме добра комуникация. Стъпките, които сме преприели, ще доведат до спокойствие и оптимизъм в личния състав, както и до доверие на обществото в армията. Хората, част от армията безспорно са патриоти. Генетично патриотизмът е заложен в нас българите“, убеден е Ненчев.

По темата за бежанците военният министър се похвали с отлично сътрудничество и координация с МВР. „Положението в Сирия се влошава, което ме кара да смятам, че това ше стимулира допълнително бежанци. В Гърция над 53 000 души търсят спасение в близост до българската граница“, подчерта той.

За предстоящите президентски избори тази есен Николай Ненчев заяви, че предпочитат да имат съвместна кандидатура с ГЕРБ, но това не било възможно, тъй като зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че партията им ще си издигне самостоятелна кандидатура. Все пак, ако имало втори тур, Реформаторският блок безспорно щял да върви с ГЕРБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама