Захариева сезира прокуратурата за насилие в затвора в Белене

10:28, 08 юни 16 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правосъдният министър Екатерина Захариева е сезирала прокуратурата и е разпоредила проверка от страна на Инспектората на министерството по Закона за администрацията, след репортаж на bTV за насилие от затвора в Белене, съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието.

От журналистическият материал става ясно, че тормозът над затворниците в Белене е ежедневие. Това се случва на фона на реформата в затворите и критиките от страна на Европейския съд за правата на човека, че условията в арестите и заведенията за излежаване на присъди не отговарят на европейските критерии и нарушават основните права на всеки човек.

По информация на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) част от кадрите, които бяха показани в предаването, са от 2013 г.  и по тези случаи има влезли в сила присъди. Става въпрос за любителските кадри, на които се вижда физическа саморазправа със затворник, организирани боксови мачове в килиите и други издевателства. 

От доклад на шефа на затвора в Белене става ясно, че от 1 януари 2014 г. до настоящия момент са постъпили 80 сигнали и жалби, по които е извършена проверка и са наложени дисциплинарни наказания по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

Десет са случаите на регистрирани травми на лишените от свобода. За всеки от тях са уведомени съответните прокуратури - Окръжна прокуратура - Плевен и Районна прокуратура - Левски, се уточнява в съобщението на министерството на правосъдието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама