Над 50% от читателите биха се поклонили пред бай Тошо

11:01, 08 юни 16 / Любопитно 25 816 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Носталгията по социализма все още я има, показва анкета на София Topnovini.bg. На въпрос „Ще се поклоните ли пред Тодор Живков?“ 60% от гласувалите са отговорили утвърдително.

Дали заради това, че в магазините нямаше почти нищо и Държавна сигурност следеше за реда изкъсо, или че за всички имаше работа и хлябът беше дребни стотинки, почитта към Тато и славната социалистическа история на България все още съществува.

Допитването се проведе на фона на наскоро разгорещилите се разговори около Живков и социализма. В края на месец май новоизбраният лидер на БСП Корнелия Нинова заедно с новото ръководство на партията отидоха до къщата на „бившия Първи“, направиха си снимка и поднесоха цветя пред паметника му. Това доведе до вълна от недоволство сред обществото, а и реакция от чуждите посланици у нас.

Червените бяха на мнение, че историята трябва да се помни и комунистическия период в България трябва да се изучава. В тяхна опозиция се превърнаха политици и общественици, които заявиха, че парламентът е приел закон, с който обявява комунистическия режим за престъпен и БСП трябва да се извини на гражданите, това обаче не се случи.

В понеделник по време на дискусия историци, политици и общественици пък поискаха по-разширено изучаване в училищата на тоталитарния режим в България. Организаторът - фондация „Истина и памет“ е предложила на пресветното министерство 26 предложения за факти от тоталитарния период, които да бъдат включени в учебниците.  Отговор от образователния министър Кунева обаче все още няма.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама