БСП: Външното оценяване се превърна в обществена мъка за МОН

11:35, 08 юни 16 / Политика 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Външното оценяване се превърна в обществена мъка за МОН. Тази година не прави изключение, независимо от лакираните обещания на образователния министър Меглена Кунева. Това се казва в декларация на БСП, прочетена от парламентарната трибуна от депутата Валери Жаблянов, предаде репортер на София Topnovini.bg.

„Основният въпрос, който ни вълнува е кога ще спре свличането по нанадолнището на българското училище. Приетият закон и практиките в МОН създадоха хаос в системата на средното образовние, който само ще се засилва. Вероятността в МОН да бъде разклатено остатъчното доверие към правителството ви е голяма. 4189 деца не знаят български език, тъй като имат двойки на външното оценяване. Около 16 000 от учениците имат двойки по математика, което прави повече от 31%“, заяви Жаблянов и подчерта, че резултатите са в пълен разрез с всички стратегически планове на премиера и екипа му за бъдещето технологично развитие на България.

„Приетият нов закон за средното образование не премахва недостатъците, които водят до тези резултати. Учениците от 1 до 4 клас не получават оценки и преминават автоматично от клас на клас“, добави депутатът от столетницата.

По думите му зам.-министърът на образованието Диян Стаматов се опитал да скрие напълно нескопосано оценките по математика. „Той лъже, защото на 19 юни е насрочен гигантски учителски събор в зала „Арена Армеец“, където ще чете на учителите как да прилагат новия закон. Призовавам министър-председателя да спре това събитие“, каза още Валери Жаблянов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама