Производителите на ток ще внасят 5% от приходите си във фонда за енергийна сигурност

11:49, 08 юни 16 / Политика 25 251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и „Булгартрансгаз“ ще внасят 5% от приходитеси във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Това стана след като депутатите гласуваха на второ четене промените в Закона за енергетиката, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Според вноситеелите Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ е доказал ключовото си значение за подобрението на финансовото състояние на НЕК. Такова предложение е било дискутирано още при създаването на фонда през 2015 година, но е било оставено за по-късен етап.

Вноската се въвежда с цел да се разшири приходната база на Фонда с оглед либерализацията на пазара. ЕСО и „Булгартрансгаз“ били в добро финансово състояние и това нямало да окаже съществено влияние върху финансовите им резултати. Очаква се допълнителните приходи във Фонда да са в размер на 17 млн. лв. от ЕСО и 13 млн. лв. от „Булгартрансгаз“.

По време на дебатите в пленарна зала депутатът от ГЕРБ Валентин Николов заяви, че до 40 млн. лв. спестени разходи на НЕК ще доведат промените в Закона за енергетиката. Според него именно с тези текстове депутатите се опитват да решат проблемите, които се пораждат в КЕВР.

„Този закон решава проблем, който може да възникне и при малките и средни потребителите. В един бъдещ момент, след няколко месеца ще бъдем готови за нови текстове, които да унифицират проблемите”, уточни Николов.

Екслидерът на БСП Михаил Миков го репликира, като заяви, че социалната цена на тези промени ще плащат 500 работници от най-бедния район в България.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай пък подчерта, че трябва да се аргументира всяко решение, което ще бъде взето от Народното събрание, така че да се спре течът от енергетиката.

Патриотът Валери Симеонов бе категоричен, подкрепя целта и идеята на предложението, но имал много сериозни притеснения, че ще се стигне до много положителен резултат за много кратко време.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама