Бъдещи медици ще учат антитероризъм

12:04, 08 юни 16 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От тази есен студентите в Медицинския университет във Варна започват да учат антитероризъм. Това съобщи деканът на Факултета по медицина проф. Радослав Радев по време на третото издание на Международния семинар по антитероризъм, който се провежда със съдействието на университетската болница „Св. Марина“ и посолството на Израел в България.

Повод за иницииране на вече ежегодния семинар стана тежкият терористичен акт на летището в Сарафово, когато възникна въпросът дали здравната ни система е достатъчно добре подготвена за нападения или бедствия. „Тогава, като преки очевидци на трагедията и участници в медицинските действия, ние осъзнахме, че нямаме готовност за реакция в подобни ситуации", припомни ректорът на Медицинския университет във Варна проф. Красимир Иванов.

В тазгодишното издание на семинара се включиха над 250 участници. Сред тях са депутати и представители на Министерския съвет, министерствата  на вътрешните работи, на правосъдието, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на НСО, БЧК, областни администрации, общини, болници, висши училища и други институции.

Сред гост-лекторите са експерти от Института по контратероризъм в Израел, както и от университетските болници в Йерусалим и Хайфа. Лекции ще четат още посланикът  на Израел в България Н.Пр. Ирит Лилиан, специалисти от посолството на САЩ и университета в Калгари, Канада. Нашата страна се представя с експертизата на проф. д-р Красимир Методиев – почетен консул на Израел във Варна и референт по биотероризъм.

В трите дни на семинара освен лекции са включени и практически занятия и тестове за координация и организация на действията на различните институции в отговор на природни бедствия, масови безредици и терористичен акт. За първи път Медицинският университет във Варна, който е основен организатор, инициира и практически опит за синхронизиране на действията на всички институции при атентат. Учението ще се проведе утре на територията на болницата „Св. Марина“.

Във форума участват представители и на Сърбия, Черна гора, Гърция и Турция, които нямат лектори на семинара, но са заявили желание семинарът да бъде "изнесен" в техните страни. Това сподели почетният консул на Израел във Варна проф. Красимир Методиев, който е и модератор на обучението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама