Градският съд обясни на ДОСТ защо още не е регистрирана партията

12:13, 08 юни 16 / Политика 25 245 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Софийски градски съд Калоян Топалов отговори на изпратената от ръководството на ДОСТ молба, в която се настоява да се обясни защо регистрация на партията все още не е насрочена. Това става ясно от писмо публикувано на сайта на градския съд. Преди дни лидерът на партията Лютви Местан обвини БСП, че се меси в работата на съда и порад това все още ДОСТ не е официално регистрирана. Той помоли съдът за безпристрасност и да работи без забавяне.

„Извършена е проверка, която установи, че делото не е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание поради обстоятелството, че съдията-докладчик е преценила, че са налице нередовности на заявлението, за отстраняването на които са постановени съответни разпореждания“, казва Топалов в отговора си на оплакванята от ДОСТ.

Той обяснява на ръководството на ДОСТ, че проверката за допустимост и редовност на заявлението за регистрация на партия е изцяло в компетентността на съдебния състав, който разглежда делото.

„Упражняването на контрол върху тази преценка е извън правомощията на административния ръководител и е несъвместимо с установените от Конституцията, Закона за съдебната власт, процесуалните закони и международните актове принципи за независимост, безпристрастност и решаване на делата въз основа на доказателствата, закона и по вътрешно убеждение на съдебния състав, на който са разпределени на случаен принцип“, разяснява закона Топалов. Той допълва, че контролът по съдебните актове, включително в производството по регистрация на политическа партия, се осъществява по реда на инстанционния контрол ( бел ред. Инспекторатът към ВСС) или чрез самостоятелното им обжалване, ако такова е предвидено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама