"Групата за натиск" ще търси сметка от прокуратурата за КТБ

12:39, 08 юни 16 / Политика 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прокуратурата да представи доклад пред Народното събрание за прилагането на закона по казуса "КТБ" и в това число напредъка на разследването срещу обвиняемите лица. 

 

Това поиска самопровъзгласилата се "група за натиск" в парламента - Мартин Димитров (РБ), Петър Славов (РБ), Методи Андреев (ГЕРБ) и Валери Симеонов (ПФ). Четиримата депутати ще изпратят писмо до главния прокурор, с което ще поискат още държавното обвинение да даде информация за напредъка за изправянето пред българското правосъдие на Цветан Василев. 

 

Освен бившият банкер "групта за натиск" иска да знае докъде е стигнало обезпечаването и връщането на източените средства от банката. 

 

Според четиримата депутати близо две години след фалита на КТБ в българското общество все повече се засилват опасенията, че фалитът ѝ е станал известен като "грабежът на века" и ще остане без последици за виновните лица. По този начин източените над 4 млрд. лв. щели да се платят основно от българския данъкоплатец. 

 

"Групата за натиск" посочва няколко причини, с които застават зад твърденията си: Цветан Василев продължава да се укрива от българското правосъдие; твърденията на разследващата компанията "Аликс партнърс", че не са имали достъп до част от документацията по случая. 

 

Димитров, Симеонов, Андреев и Славов са на мнение, че трябва да бъде потърсена отговорност и от тогавашното ръководство на БНБ и други държавни органи. Пред съда трябвало да бъдат изправени и квесторите, които са допуснали извършването на цесии и прихващания за стотици милиони след налагането на специалния надзор над КТБ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама