Община Шумен решава дали ще обжалва иск за близо 1 млн. лв. след среща с бившия концесионер на “Фабулис”

12:43, 08 юни 16 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спешна среща с юристите от администрацията и от Общинския съвет свика днес кметът Любомир Христов, за да се потърси изход по решението на Шуменския окръжен съд, според което администрацията трябва да плати на бившия концесионер на Летния театър и “Фабулис” „Добруджа билдинг” ЕООД гр., правоприемник на „Вариант-6” АД, около 960 хил. лв. за развалянето на концесионния договор.

Решението на съда е получено от адвоката на Общината Валентина Велева на 6 юни и днес тя запозна юристите с казуса.

Двете дружества са завели дело и са поискали Общината да им изплати 1 070 681 лв. обезщетение заради прекратената концесия.

Те настояват и за законната лихва върху тази сума за периода 24 юли 2012 г. до 24 юли миналата година в размер на 327 333 лева.

В своята жалба ищците твърдят, че концесионерът „Вариант-6” АД е извършил инвестиции в обекта в размер на 2 500 000 лева, от които 2 000 000 лева за строително-ремонтни работи. След приспадане на амортизационните отчисления, ищците посочват като размер на дължимото обезщетение за концесиите 1 766 727 лева.

Магистратите са уважил иска в размер на главница от 706 815 лева.

На съвместното си заседание юристите от Правна комисия заявиха, че са имали твърде малко време, за да се запознаят с делото и не могат да вземат категорично решение дали решението на ШОС трябва да се обжалва.

Решение какви действия трябва да предприеме Общината по казуса ще бъде взето след среща с представители и адвокати на фирмите, осъдили администрацията, която ще се състои от 14,30 часа днес.

По време на сутрешното заседание стана ясно, че още една фирма е осъдила на последна инстанция Община Шумен да й плати 37 хил. лв.

Става въпрос за наемателя на ламаринената барака до Езиковата гимназия, в която се помещава книжарница “Хирон”.

През 2008-ма Езиковата направила конкурс за наем, който бил спечелен от “Виа” ЕООД. В условията фигурирало и това фирмата да направи ремонт за до 15 хил.лв, които да се приспаднат от наема. Фирмата-наемател започнала ремонта, но той излязъл не 15 хиляди, а почти три пъти повече. Затова през май 2014-та завела дело срещу общината с искане да й се плати разликата, защото с подобрението в увеличила стойността на общинския имот.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама