Архитекти в опит да спасят Японския, Арабаджиеви ще правят 10-етажна сграда в комплекса

12:45, 08 юни 16 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Собствениците на хотел „Маринела” сем. Ветко и Маринела Арабаджиеви предвиждат да построят нова 10-етажна сграда в комплекса. Това съобщиха от Съюза и от Камарата на архитектите, които са започнали акция за спасяването на знаковия комплекс, построен от японския архитект Кишо Курокава.

Семейство Арабаджиеви се навлякоха гнева на обществото и специалистите още през пролетта на 2015, когато изкорениха автентични японски вишни и ги замениха с пластмасови. Промениха изцяло интериора на хотела, а сега дори надграждат допълнително, за което получиха предписание за спиране.

Собствениците са използвали почивните дни около 24 май, за да продължат строителството, което е спряно от дирекцията по строителен контрол, посочи Венета Кавалджиева. Според архитектите Арабаджиеви нарушават грубо авторските права по проекта.

„Свидетели сме на грубо посегателство върху едни от малкото шедьоври, с които столицата може да се гордее. Унищожават се духът и философията и авторските усилия. Сезирано е японското посолство”, обяви един от авторите на проекта Атанас Динев.

Той и колегите му са писали до всички институции, за да попитат защо не е довършена процедурата, стартирана от ексглавния архитект на София Петър Диков да се обяви комплексът за недвижима културна ценност. Показаха и писмо от НИНКН, според което не се откриват данни обектът да е обявен за ценност, но щели да започнат процедура дали отговаря на условията.

От двете организации обвиняват и архитекта на район Лозенец, че е издал разрешителните за строежа, като е превишил правата си, тъй като обектът е 2 категория, а той може да издава такива документи само за сгради до 4 категория.

„Възложителите в голямата си част в нашата страна са неграмотни. След реконструкцията може се окаже, че цената е спаднала двойно. Културата им не се  е развила със скоростта, с която са натрупали парите”, обобщи Иван Аврамов.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама