Иван Иванов: Енергетиката е като трикрако столче – няма ли го едното краче, пада на земята

12:53, 08 юни 16 / Политика 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Енергетиката е като трикрако столче - ако един от трите стълба го няма, тя става нестабилна и пада на земята. Трите стълна са енергийната комисия в парламента, министерството на енергетиката и самата КЕВР. Това заяви председателят енергийния регулатор Иван Иванов, който представи пред депутатите доклад за дейността на комисията през 2015 година, предаде репортер на София Topnovini.bg.

„Комисията работеше с българските потребители в много по-голям мащаб от преди.Енергийната система се стабилизира финансово. КЕВР приложи по адекватен начин закона за енергетиката, който изискваше справедливо да бъдат разпределени преференциалните цени за електроенергия. Беше установена една и съща стойност задължения за всички потребители на ток. Чрез наши решения беше постигнато намаляване на цената за изкупуване на електроенергия“, уточни Иванов.

По думите му от 650 млн. лв, които НЕК харчи за изкупуване на енергия, тя намаляла само на 415 млн. лв. Приблизително на 50% разходите на НЕК били съкратени, като през цялото време КЕВР бил важен елемент в енергийната реформа. „Енергийният министър Теменужка Петкова във всеки един момент подкрепяше решенията на КЕВР и в нейно лице виждахме професионално действащ партньор“, отчете Иван Иванов.

Валентин Николов от ГЕРБ също похвали дейността на регулатора, като посочи, че била постигната независимостта на КЕВР и се повишило доверието на потребителите към комисията.

„Не вдигнахме цената на тока, постигнахме баланс. В енергетиката липсват инвестициите. Трябва да работим за визията на нашата енергетика. Искам да дам висока оценка на цялата комисия“, каза още депутатът от ГЕРБ.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама