Първа награда от национален фолклорен фестивал за самодейците от Крушари

12:58, 08 юни 16 / Култура 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С присъдена първа награда за добруджанския танц „Бръсни цървул”- плакет и парична награда,  бе удостоен Съставът за автентични танци към Народно читалище „Йордан Драгнев – 1894” – с. Крушари.

Самодейците от Крушари се представиха с впечатляващи за гостите и журито изпълнения  на Националния фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси”.

Наследниците на първия в България селски ансамбъл, с упоритост и всеотдайност продължават старите традиции,  съхранявайки  духовното наследство на стара Добруджа. Фолклорните им изяви включват само изпълнения на автентичен  необработен фолклор, със специфични за този регион на Добруджа мотиви. Четиринадесетгодишният гайдарджия на състава, Христо Бошнаков,  бе най-младият участник на събора, който с изпълненията си на добруджански мотиви спечели сърцата на гостите на фестивала.

В културния календар на групата са включени участия в Осмото издание на Празника на гърнетата в с.Телериг, юбилейния   Двадесети Регионален фолклорен сбор в местността Текето край с.Александрия, както и участие в най-голямото национално фолклорно събитие  за годината – Рожен 2016г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама