Официално няма да има кариера в с. Лозен

13:01, 08 юни 16 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството одобри издаването на две разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства, те обаче не включват сондажи в с. Лозен. Това става ясно от решенията на заседанието на Министерски съвет.

Във вторник министър Петкова издаде заповед за спиране на разрешителното с мотив, че голяма част от земите в тази местност са земеделски и попадат в годишния общински план за паша. Кметът Васил Станчев е благодари лично на премиера Борисов и на ресорния министър Теменужка Петкова в началото на днешното заседание на кабинета.

В края на месец март стотици жители на софийското село се събраха на протест срещу решение на Министерството на енергетиката да се разреши проучване за кариерен добив на строителни материали в близост до населеното място. Два дни по-късно всички дейности по проекта се спряха след среща между министерството и жителите на Лозен.

Също така правителството е решило, че концесионният договор за добив на глини от находище „Рудината“ в Софийска област ще бъде прекратен. Решението е взето по взаимно съгласие на двете страни. Договорът беше сключен 2001 г. за срок от 35 години с фирма „Балканкерамик“АД.

Фирмата „Зеленрок“ ЕООД е получила разршение за срок от 3 години да проучва метални полезни изкопаеми в площта „Златуша“, разположена териториите на общините Столична, Драгоман, Сливница, Божурище, Брезник и Перник. Вложените средства в проучвателните дейности ще са минимум 1 089 500 лв., за по опазване на околната среда ще се дадат 7200 лв.

За срок от 1 година пък „Фючър Кепитъл Естейт“ ЕООД ще проучва строителни материали в площта „Мерата“, разположена в землищата на селата Габерово и Дъбник, община Поморие. Инвестицията ще е за над 46 хил. лв. , а 4600 лв. ще се дадат за опазване на околната среда и рекултивация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама