Булгари си е нашенец, според Божидар Димитров

13:27, 08 юни 16 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фамилното име на един от крупните производители на парфюми Булгари издава българския му произход. Това смята историкът и шеф на НИМ Божидар Димитров, става ясно от съобщение до медиите от музея.

От НИМ пишат за предстоящото откриване днес на паметника на хан Алцек в в италианския град Челле ди Булгериа, което се превеждало като „българските килии”.

„Кан Алцек е един от синовете на кан Кубрат, който с част от народа в областта, която му е била подчинена след удара на хазарите върху Велика България, се преселва в Италия и сключва договор с краля на лангобардите Гримуалд /662-667 г./, който му позволява да се смята за федерат. Българите се заселват в региона Молизе - в тогавашните околии Селино, Бояно и Изериня, лоялни и коректни федерати са и постепенно се италианизират”, пише Божидар Димитров.

Странното име на градчето идвало от легендата, че тук е имало манастир с български монаси. „Жителите на Челле ди Булгериа имат съзнанието, че са потомци на българи, макар и да не знаят и дума български.  Това е валидно и за потомците на българи в околните селища. Те се гордеят с произхода си и много от тях са превърнали етническото си име във фамилно – Булгарини, Булгаро, Булгари. Такова е фамилното име и на един от крупните производители на парфюми”, завършва историкът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама