Българските сортове пшеница – все по-малко търсени у нас и все по-популярни в чужбина

13:33, 08 юни 16 25 732 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Земеделски производители от България и Румъния, както и семепроизводители от Турция събра Денят на отворени врати на Добруджанския земеделски институт – Ген. Тошево днес.

Сред официалните гости бяха кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Розалина Брайкова, както и турският предприемач Бирол Тарар, който предлага в южната ни съседка семената на ДЗИ.



И докато у нас родните сортове пшеница, които доскоро заемаха 70 на сто от площите с житната култура, вече са свити до 45 %, те придобиват все по-голяма популярност в чужбина.  Институтът в Ген. Тошево вече има договори с три турски фирми, които да предлагат българските семена в Турция. Там признати са пшеничните сортове Аглика, Галатея и Енола. Очаква се да бъде признат и Драгана. "Интересът е огромен. Но, в Турция качествените пшеници са на почит и зърното с високо качество има цена. Търговията с трета група пшеници е почти невъзможна", съобщи директорът на Добруджанския земеделски институт проф. Иван Киряков.

Интерес към българската селекция проявяват вече и от Румъния. На открития ден присъства голяма група фермери от северната ни съседка.

Тази година най-големият научно-изследователски център в системата на Селскостопанска академия, представи на зърнопроизводителите общо 51 сорта зърнено-житни култури, от които 35 обикновена зимна пшеница, 4 – твърда пшеница, 9 сорта тритикале и 3 – ечемик. На производителите ще предоставим за сеитба общо 15 сорта обикновена зимна пшеница, от които 4 за първи път на пазара – Божана, Стояна, Косара и Рада. Ще им предлагаме 6 сорта тритикале и два ечемик, единият от които е Ахат, който е пивоварен ечемик, и ще бъде пуснат за първи път на пазара.



Полето, което посетиха зърнопроизводителите, е едно от полетата, където се развива началното семепроизводство. Ние не   правим отделни демонстрационни опити, които да „лъскаме“, а просто ги вкарваме в кухнята на началното семепроизводство. И там могат да се видят всички сортове с техните качества и недостатъци. Гостите имаха възможност да видят както сортовете, които се предлагат за продажба, така и сортовете, които тепърва ще влизат след 1-2 години в производство.

Тази година се отбелязват 65 години от създаването на Добруджанския земеделски институт и 75 години от полагане основите на земеделската наука в България.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама